Pronájem bytu Olomouc – jak získat slušného nájemníka a nezešílet?

Na trhu v České republice se navýšil počet nájemních bytů, které dříve sloužily ke krátkodobým pronájmům, to platí i pro Olomouc. Zatímco jinde to nájmy stlačilo dolů, majitelé bytů v Olomouci mohou slavit. Ceny nájmů tu totiž na rozdíl od jiných měst naopak rostly. Pronájem bytu v Olomouci je proto oproti loňskému jarnímu zmražení v průměru dažší. Jak ale najít kvalitního nájemníka, který nezničí byt a bude pravidelně platit?

Existují dvě možnosti:

1. Pronájem bytu za pomoci realitní kanceláře

2. Pronájem bytu na vlastní pěst

Nechci nic řešit – spojím se s realitní kanceláří

Nestíháte a nemůžete trávit dny tím, že budete ukazovat byt zájemcům? Pak je pro vás ideální varianta spojení s realitní kanceláří. Zařídí totiž vše potřebné a vám jen představí nového nájemníka, se kterým podepíšete smlouvu.

Výhodou je, že pokud si vyberete kvalitní realitní kancelář, která bude stát na vaší straně a připraví smlouvu, můžete v klidu spát. Pohlídá také potřebné zaplacení kauce, vymezí, jak budou probíhat případné budoucí opravy v bytě a kdo je bude platit a podrobně popíše vám i novému nájemníkovi, co všechno zahrnuje nájemné. Každý realitní makléř vám potvrdí, že hodně dělá již první dojem při vstupu do prostoru. Pokud je kladný a dýchnou na zájemce ty správné emoce, přimhouří oči nad oknem, které vede do rušnější ulice, nebo nad nedostatečným prostorem v koupelně.

Profesionál také lépe sežene nájemníka, protože zná vše potřebné, aby byt vypadal tak, jak má: například čistě vymalován a správně nafocen.

Profesionálové si také umí poradit v případě neplatičů. Výhodou větších realitních kanceláří je pak právní poradenství a případná spolupráce při problémech s nájemníkem. Jako jediná větší nevýhoda tak zůstává, že realitní makléř si za svoji práci vezme peníze.

Výhody ve spolupráci s realitní kanceláří

  • Servis na klíč, o nic se nestaráte
  • Využití zkušeností, které nemáte
  • Šetříte čas

Nevýhody

  • Budoucího nájemníka poznáte až při podpisu smlouvy
  • Platíte za práci realitního makléře
  • Do bytu vám bude stále chodit zástupce realitní kanceláře se zájemci o prohlídku

Chci se o svůj byt postarat sám – nechci platit realitnímu makléři

Možnost číslo dvě častěji volí lidé, kteří v bytě ještě bydlí, nebo v něm mohou trávit víc času během dne. Nevadí jim, že za nimi chodí denně zájemci o prohlídky a oni musí odpovídat stále dokola na stejné otázky, než se najde definitivní zájemce.

Výhodou ale určitě je, že si nájemníka vytipuje majitel sám, může se řídit sympatiemi a preferencemi ve výběru budoucího obyvatele jeho bytu. Vidí, jak je jeho budoucí nájemce oblečený a zda má slušné chování; například k sousedům v domě.

Nevýhodou samozřejmě je, že pokud nejste realitní makléř se zkušenostmi, nenapadne vás se budoucího nájemníka na některé věci zeptat. Zkušený profesionál si také budoucí nájemníky prověřuje, zda nemají již nějakou exekuci nebo dluh. Je také potřeba zdůraznit, že za nájemníka odpovídá vlastník bytu.

Výhody v hledání nájemníka bez realitní kanceláře

  • Budoucího nájemníka si osobně vyberete
  • O žádné peníze nepřijdete, nemusíte platit realitního makléře

Nevýhody

  • Hledání nájemníka vás bude stát čas
  • Pokud nejste profesionál, nemusíte vědět, jak byt správně nabídnout, aby zaujal
  • Případné problémy řeší sám majitel bytu přímo s nájemníkem

V Olomouci jsou denně v nabídce desítky bytů k pronájmu, ty nabízí i město. Poptávka ale stále je. Majitelé bytů však musí být ve střehu. Jejich budoucí nájemníci jsou totiž také stále náročnější, a i při výběru nájemního bytu řeší mnohem víc detailů než dřív.

Máte zkušenosti se špatnými nájemníky, ale poradili jste si s nimi. Napište a podělte se o své zkušenosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>