Chorvatsko jinak, než ho známe

Pochoutky z žab, obří antické sochy a nedohledné zelené moře rákosí protkané říčními kanály, nad kterými krouží hejna ptáků. To vše uvidíte či ochutnáte, když cestou do Dubrovníku odbočíte z pobřežní magistrály a užijete si pár dnů v deltě řeky Neretvy.

 

Můžete se s místními rybáři plavit na jejich oblíbeném dopravním prostředku, kterému říkají „lade“. Díky kýlu, který je metr nad hladinou, se na těchto lodích lze dostat do těch nejodlehlejších koutů močálů a spatřit vodní ptáky v jejich království.

Na mnoha vodních křižovatkách můžete pozorovat rybáře, jak dovedně zacházejí s válcovitou sítí zvanou neretvanská vrša a loví kapry, úhoře a další říční ryby. Plaví se na loďkách širokých sotva metr a velmi lehkých, takže je mohou přenášet mezi jednotlivými kanály.

Ráj na zemi

Delta Neretvy je učiněným rájem na zemi pro téměř tři stovky druhů ptactva, ale i pro místní obyvatele. Kromě rybaření se věnují také zemědělství, protože půda vyrvaná jejich předky močálům je mimořádně úrodná. Deltě se dnes říká zeleninová zahrada Chorvatska.

Díky příznivým podmínkám se zelenina sklízí až třikrát do roka. Je to také nejsevernější oblast Evropy, kde se ve velkém pěstují mandarinky. Důvodem je říční úrodná půda a teplé podnebí.

Místní pochoutky

Nenechte si rozhodně ujít některou z místních delikates. Místní muži s oblibou loví v noci za svitu silného přenosného světla žáby, kterými se to v říční deltě jen hemží. Když na žábu posvítí, na okamžik znehybní a snadno se stane kořistí. Mnozí považují Francii za zemi kulinářských experimentů. Ovšem na gastronomický výlet se můžete vydat právě do delty Neretvy.

Pochutnáte si na žabích stehýnkách obalených v trojobalu a osmažených do křupava, což místní považují za obyčejné jídlo. K jejich chloubám patří žabí tělíčka zabalená do košíku z pršutu nebo ochucená česnekem a opečená na grilu, čemuž zde říkají „žabe na žaru“. Další variantou jsou obojživelníci zalití jemnou sýrovou omáčkou či ukrytí v rizotu. Nejtypičtějším jídlem je však specialita „brodjet“, což je vařené maso z žab a úhořů ochucené paprikou, připomínající guláš.

Poklady v bažinách

Snad na každém kroku zde narazíte na pozůstatky z antického města jménem Narona. Například ve vesnici Vid, která je dnes předměstím města Metkovič, zcela určitě. Místní s nimi naložili svérázně, neboť je většinou zazdili přímo do stěn svých stavení, takže jsou tak paradoxně nejlépe na očích návštěvníků. Obdivovat můžete zbytky sloupů, říms či nápisů tesaných do kamene a starých asi dvě tisíciletí. Největším nálezem bylo dvanáct soch římského zbožštělého císaře Augusta a jeho rodiny v nadživotní velikosti. Zachovalému stavu tyto sochy vděčí hnoji, ve kterém je archeologové nalezli. Stejně jako bažiny přispělo hnojiště k tomu, že vzácné artefakty přežily do dnes.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>